31.10.13

’Galopp-traav’ – harjutus, mis aitab tagakeha hõivata

Ratsutamise puhul on hõivatus olulise tähtsusega. Kõik ratsaspordialad nõuavad tagakehalt head hõivatust – western-ratsutamine, koolisõit, takistussõit, kestvusratsutamine – muud võimalust liikumiseks ei olegi kui läbi tagakeha kasutamise!

Me teame, miks me hõivatust hindame: kui saame panna hobuse korralikult oma tagakeha kasutama, jääb ta suurema tõenäosusega hea tervise juurde ka temaga vanemas eas ratsutades. Kui raskuskese on nihutatud tahapoole, ei vaju hobune niivõrd esiotsale. Raskus jaotub ühtlasemalt üle selja ning liigeste ja kõõluste tervisele mõjuvad kergemad sammud paremini. Tagakehast tulenev energia on eeltingimus taevaliku ratsutamiseni jõudmiseks ning me kõik teame seda. J

Samas ei pruugi me olla sama enesekindlad, kui asi puudutab seda, kuidas arendada tagakeha hõivatust. Paljude ratsutajate arust viib hõivatuseni hobuse edasi ajamine ja tema jalgade töö kiirendamine, aga tõde on sellest kaugel.

Hõivatuse saladus seisneb selles, et liikumine peab tulenema tagakeha tööst mitte esiotsa või õlgade omast.
Seega – kui kiirem tempo pole lahendus, siis mis on?
Me peame leidma viisi, kuidas hobuselt küsida jalgade suuremat sirutust oma keha alla ilma raskuse esiotsale viimiseta ja jalgade liikumise kiirendamiseta.
Hõivatuse õpetamiseks on erinevaid viise, kuid ’galopp-traav’ on üsna kerge harjutus nii ratsanikule kui hobusele. See aitab saavutada ka põhieesmärki – raskuse viimist tagaosale ning hobuse tagumise „mootori“ musklite ellu äratamist.
’Galopp-traav’:
Alusta ükskõik millise allüüriga (kas või taandamisega).
Küsi hobuselt galoppi (mitte rohkem kui kolm sammu).
Küsi hobuselt traavi.

Enne kui tunned end solvatuna nendest pealtnäha triviaalsetest juhtnööridest, pane tähele – see polegi nii lihtne kui tundub...

Võimalikud veakohad
Selle harjutuse sooritamise käigus võib esineda mitmesuguseid tahtmatuid reaktsioone, millega tuleb tegeleda, et soovitud tulemuseni jõuda.

1. Hobune tahab minema galopeerida.

Paljud hobused lähevad hästi üle galopile, kuid neid on raske tagasi traavile saada. Selle taga võivad olla erinevad põhjused, kuid hobustel on eranditult kergem jääda galopeerima (lõpuks aina rohkem esiotsale vajudes). Seda seetõttu, et galopi lõpetamine nõuab suurt tööd hobuse tagakehalt.
Jäta meelde, et see harjutus ei ole mõeldud galopiharjutusena. See on galopi JA traavi harjutus – hobune peab traavile tulema pärast üht, kaht või kolme galopisammu.

2. Hobune hakkab kiiremini traavima.

Hobune peab tegema mõned galopisammud, et oma tagakeha paremini hõivata. Lihtsalt jalgade kiiremini liigutamine on tagakeha hõivatuse arengu mõttes hoopis takistavaks teguriks.
Kui su hobune hakkab lihtsalt kiiremini traavima, tee poolpeatus ning aeglasema rütmiga traavi, siis küsi uuesti galoppi. Siis küsi traavi.

3. Hobusel on ebamugav.

Hobune võib suruda oma kõrvad peadligi, vehkida närviliselt sabaga, hambaid krigistada, hüplema hakata... Põhimõtteliselt väljendab ta nii kas füüsilist ebamugavust või stressi.
Kõigepealt tuleb kindlaks teha, kas varustusega on kõik korras või kas midagi muud häirib teda füüsiliselt. Kui hobune näitab välja segadust või häiritust, on see tõenäoliselt seetõttu, et sa tood ta oma mugavustsoonist (mugavus = esiotsal liikumine?) välja ning palud temalt midagi, mis on tema jaoks päriselt keeruline.

Sellisel juhul ole temaga õrn, rahulik, kannatlik, aga kindel! Paljud hobused harjuvad ära esiotsal liikumisega ning nad võivad alguses näidata vastuhakku, kui paluda neil raskust tagajalgadele viia. Kui nii ongi, siis on hobusele tagajalgade hõivatuse õpetamine veel olulisem kui sa arvasid.
Proovi uuesti galoppi ja seejärel traavi.

Mis juhtub pärast galoppi?

Pärast paari galopisammu küsi hobuselt traavi. See traav peaks olema oluliselt erinev nendest, mida tegid enne galoppi. See peaks tunduma aktiivsem, vetruvam ja veel aeglasem. Kui tagajalad astuvad kaugemale keha alla, võivad sammu pikemaks ja maadhaaravamaks muutuda.
Siinkohal võid seda nautida ning traavitööga jätkata. Võib-olla tahad veel suuremat hõivatust arendada ning teed veel paar ’galopp-traav’ harjutust üksteise järel.

Võid ka liikuda hoopis uute harjutuste juurde, mis saavad kahtlemata kasu paremast tagakeha hõivatusest. 

No comments: