31.10.13

Kas tunned ära ’õmblusmasina traavi’?

Õmblusmasina traav viitab hobuse jalgade üles-alla liikumisele. Inglise keeles öeldakse vahel mõne hobuse kohta „leg mover“ (’jalgade liigutaja’) ning see tähendab peaaegu sama asja – põhiliselt seda, et hobune ei liigu piisavalt pikkade sammudega.

Jalad liiguvad, kuid keha ei liigu eriti kuhugi. Hobune ei kasuta oma torsot – ta on tihti pigem pinges ning tema sammudes puudub teatav kiikumine. Mõnikord arvame ekslikult, et arengu puudumine ongi sujuvus, kuigi tegelikult tähendab see, et hobuse selg ja liigesed on jäigad.

Samuti on lihtne kalduda arvama, et õmblusmasina traav on hea traav. Hobuse seljas olles võib tema pöörane liikumine tekitada tunde, justkui ta töötaks hästi. Pealegi – ta ju liigub!
Paraku ei ole alati silmnähtav see, et hobuse tagakeha ei toeta liikumist.

Vihjed

Hobuse selg on tihti nõgus ning energia ei voola tagant poolt suunaga ette poole.  Pea võib olla kõrgel, kaela alaosa madalal ning suurem osa hobuse keharaskusest langeb esijalgadele.

Õmblusmasina traavi on lihtne tuvastada, kui jälgida tema tagajalgade liikumist – tagumiste jalgade sirutus ei ole sellisel juhul piisav, et astuda esijalgadega samadesse jälgedesse. Samuti võid märgata, et esijalad sirutuvad kaugemale kui tagajalad. Külje pealt pildistatud fotodel võib seda näha nii: kahe võrdse tagurpidi pööratud ’v’ tähe asemel (vt allolevat pilti) on tagumised jalad üksteisele lähemal kui esijalad.

Allikas: http://horselistening.com/tag/upside-down-v/


Mida teha?

Esiteks, võta hoogu maha. Vähenda tempot ja lase hobusel parem tasakaal leida. Nii ei ole tal ka tunnet, justkui jookseks ta kogu aeg millegi eest ära.

Teiseks, kui olete saavutanud mõistlikuma tempo, pööra tähelepanu tema tagakehale. Küsi harjutuste (nagu galopp-traav) kaudu suuremat tagakeha hõivatust. Vaata ainult, et tempo jälle ei tõuseks – kiirus ei ole siin oluline.

Kolmandaks, kohe, kui tunnetad suuremat hõivatust, tee poolpeatus, et energiat tasakaalu viia. Ära lase sellel „esimesest otsast välja minna“ – pigem säilita seda. Las see energia viib pikemate sammude ja läbi selja töötamiseni.

Proovi saavutada aeglasem rütm, aga tugevam impulss. Tunneta liikumise suuremat vetruvust. Jälgi, kuidas su hobune tahab ise suulisele järele sirutuda ning end ümaramaks muuta.

Proovi selle kõige juures vältida ratsmetest tõmbamist. Selle asemel tööta poolpeatuste, impulsi ja aeglase(ma) rütmi saavutamisega.


No comments: